Z ROLNICZEJ ZAGRODY
Zapraszamy do kiosku w Połomi przy ul.Wolności 109, gdzie można nabyć lody
i wyroby mleczne (mleko, jogurt, sery) oraz to, co w danym czasie mamy do zaoferowania.
W sezonie letnim mamy otwarte
codziennie od 14.00 do 19.00.
Poza sezonem zapraszamy
w środy od 15.00 do 17.00, a w piątki od 9.00 do 11.00.
Oczywiście bywa także możliwość nabycia naszych wyrobów w innych godzinach,
polecamy kontakt telefoniczny pod nr 695509819.
NASZE PRODUKTY:
Naturalne mleko krowie, 1 litr
Naturalne mleko krowie. Zawiera nieustandaryzowaną, naturalną ilość tłuszczu. Zazwyczaj w naszym mleku jest to ok. 3,8 - 4% oraz ok. 3,5 % białka. Poziom zawartości tłuszczu i białka zależy od wielu czynników, takich jak rasa krów, rodzaj paszy, pora roku, długość dnia i ilość światła słonecznego. Od wielu pokoleń w naszym gospodarstwie hodujemy bydło. Można powiedzieć, że na mleku od naszych krów wychowała się już całkiem spora gromadka dzieci, bowiem od wielu już lat sprzedajemy mleko i niektóre wyroby klientom z bliższej i dalszej okolicy. Żywimy nasze zwierzęta sianokiszonką z traw oraz kiszonką z kukurydzy. Dodajemy także pasze treściwe w postaci śruty zbożowej, również z naszych upraw. Nie stosujemy żadnych pasz zawierających GMO.Nasze krowy doimy dwukrotnie w ciągu dnia, a mleko jest odbierane zaraz po udoju lub jeżeli później, to jest wychłodzone do temp. 5 st. C.
Jogurt naturalny Bravita, 500 ml
Jogurt naturalny Bravita to wysokiej jakości żywność wytwarzana z mleka krowiego o naturalnej zawartości tłuszczu.
W diecie, która ma być dla nas również lekarstwem, jogurt naturalny Bravita jest doskonałą odpowiedzią na trudne czasy.
Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Naturalny jogurt to nie tylko źródło wapnia, to również inne właściwości odżywcze, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.Otrzymywany jest z mleka w wyniku fermentacji mlekowej, dzięki czemu jest łatwiej przyswajalny przez organizm. Za fermentację odpowiadają bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei, które określane są mianem bakterii probiotycznych, dlatego jogurt jest zalecany w trakcie kuracji antybiotykowej.
Jogurt to wysokowartościowy produkt będący źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin i soli mineralnych (wapnia i fosforu). W porównaniu do mleka jogurt zawiera więcej wapnia (500 ml mleka = 350 ml jogurtu), 4-5-krotnie więcej aminokwasów oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego. Jogurt naturalny to przede wszystkim duża zawartość wapnia, który ma nieoceniony wpływ na kości. Produkt zawiera również bakterie Lactobacillus, które nie tylko redukują wydzielanie gazu, czyli niwelują wzdęcia, ale też odbudowują florę bakteryjną jelit. Ma wpływ na perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega biegunce i zaparciom. Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią na alergię pokarmową.Ogromną zaletą jogurtu naturalnego jest zdolność wzmacniania odporności organizmu, bowiem składniki pobudzają system obronny organizmu. Z tego powodu produkt idealnie sprawdzi się w trakcie leczenia przeziębienia i innych, nękających nas infekcji To również bogate źródło witamin z grupy A i B. Jogurt naturalny ze względu na znikomą ilość cukru jest zalecany osobom, które walczą z nadwagą.W naszym rybnickim zakładzie przetwarzamy mleko pochodzące od krów, które hodujemy w gospodarstwie w Połomi. Mleko, które dają nam nasze krowy, pasteryzujemy, a następnie szczepimy kulturami bakteryjnymi i one dokonują zamiany mleka w jogurt.Jogurt naturalny Bravita pakujemy w opakowania o pojemności 500 ml i przechowujemy w warunkach chłodniczych.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 64 kcal
Tłuszcz: 4,3g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,1g
Węglowodany: 4,8 g
W tym cukry: 4,8 g
Białko: 4 g
Sól: 0,05 g
Pyszne Lody Bravita, 500 ml
Pyszne Lody Bravita produkujemyw oparciu o mleko i śmietankę od krów z naszego gospodarstwa , dlatego aby zachować walor naturalności, wykorzystujemy tylko naturalne składniki. Nie używamy sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Łącząc mleko, śmietankę i żółtka jaj z innymi składnikami w postaci owoców, czekolady, przypraw czy jeszcze innych, jesteśmy w stanie wytworzyć ponad pół tysiąca różnych smaków naszych lodów. Produkujemy również sorbety, z ponad 50 % udziałem owoców w składzie, a które przez to, że są wytwarzane bez udziału surowców pochodzenia zwierzęcego, są odpowiednie dla wegan.
Lody można nabyć w opakowaniach 0,5 l, po cenie 15zł za sorbet i 17 zł za lody, a w sezonie letnim również na gałki w wafelku po 3 zł za gałkę.
Można również zamawiać torty i monodesery lodowe.
Ser Ligocki biały oraz
Ligocki twardy
Ser Ligocki biały oraz Ligocki Twardy to produkt z mleka krowiego, pasteryzowanego, zaszczepionego kulturami bakteryjnymi. Jest doskonałą propozycją do kanapek czy innych dań, ale także ze względu na swą delikatną, kremową konsystencję (Ligocki Biały) doskonale nadaje się do wypieków, np. pysznego sernika.